Spring naar hoofd-inhoud

Met de Bibliotheek op school slaan wij de […]school, Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen en de gemeente de handen ineen en komt er dagelijks aandacht voor leesplezier en mediawijsheid.

 

Wat is de Bibliotheek op school?

De Bibliotheek op school is een landelijke aanpak voor het primair onderwijs, waarin bibliotheken en scholen structureel samenwerken aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid van kinderen. Het doel is om kinderen te stimuleren om meer te lezen, op school en thuis. En ze mediavaardigheden mee te geven.

 

Hoe dat werkt?

Er is een bibliotheek ingericht op school. De school zorgt samen met Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen voor mooie en nieuwe boeken in de school. De schoolbibliotheek heeft een digitaal portaal waarmee alle kinderen boeken kunnen zoeken, uitlenen en innemen.

De leesconsulent van de bibliotheek is regelmatig op school om met leerkrachten en kinderen over lezen en leuke boeken te praten. In alle groepen wordt er voorgelezen, stil gelezen en gepraat over boeken. Tijdens het stillezen, ook wel vrij lezen genoemd, lezen kinderen wat ze graag willen lezen. Dat kan ook een strip zijn of een informatief boek over een interessant onderwerp zoals voetbal of vulkanen.

De school doet mee aan nationale lees- en media-activiteiten, zoals de Kinderboekenweek, Week van de Mediawijsheid, De Nationale Voorleesdagen of De Nationale Voorleeswedstrijd.

U leest meer over de Bibliotheek op school op de landelijke website: www.debibliotheekopschool.nl

Gratis lid van Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen

Wilt u voor uw kind thuis boeken lenen? Een jeugdabonnement bij Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen is gratis tot en met 17 jaar. Met het jeugdabonnement mag uw kind in een alle bibliotheekvestigingen in Zeeland jeugdmaterialen lenen: boeken, e-books, dvd’s, luisterboeken en tijdschriften.

Neem voor meer informatie over de vestigingen en de openingstijden een kijkje op: www.biebzvl.nl

Thuis lezen

Zien lezen, doet lezen! Kinderen die aangemoedigd worden om te lezen en die ouders hebben die veel voorlezen, maken meer ‘leeskilometers’. Daardoor worden ze beter in lezen en lezen ze met meer plezier. Wilt u uw kind daarbij helpen? Besteed dan elke dag aandacht aan lezen en voorlezen, praat samen over de boeken die uw kind leest. Boeken horen bij het dagelijks leven: laat zien dat u zelf leest en ga samen naar de bibliotheek of boekhandel. Zie voor meer tips: www.debibliotheekopschool.nl/hoe